Kaksi kertaa 4.

Heinäkuun lopussa suuntasin kahdeksi viikoksi Rioon. Etukäteen en oikeintiennyt, mitä odottaa. Olin tietenkin kuullut huhuja hyvin likaisistavesistä ja kuolleista eläimistä vesissä, joten hieman jopa kauhistutti. Ongelmia matkan tai kontin saapumisen kanssa ei ollut, joten pääsimme vesille suunnitellusti. Myös tuulen kanssa kävi tuuri ja kaikkina treenipäivinä tuuli hyvin.

Ensimmäinen helpotuksen huokaus oli, että vedet eivät aivan niin likaisia olleet, kuin olin ajatellut. Tämä saattoi osittain johtua siitä, että virrat tulivat ensimmäisenä päivänä sisäänpäin ja osittain siitä, että olin kuvitellut joutuvani väistelemään kuolleita eläimiä vähän väliä. Jälkeenpäin ajateltuna Rion lahti on kyllä surullisen likainen, mutta purjehtiessa sitä ei tarvinnut juurikaan pohtia. Suuni pidin kyllä visusti kiinni.

Riossa purjehditaan muutamalla rata-alueella lahden sisäpuolella ja muutamalla ulkopuolella. Olosuhteet ulkorata-alueilla olivat tosi hienot. Isot aallot, jotka löivät kallioista takaisin niin, että välillä pääsi kryssilläkin surffaamaan. Sen lisäksi, että aallot tekivät kryssistä hauskan, vaikutti ne myös sopivan minulle hyvin. Etenkin ensimmäisenä kisapäivänä oli kryssivauhtini tosi hyvä.

Sisärata-alueet olivatkin sitten hieman eri tavalla haastavat. Suuria aaltoja ei ollut, mutta shiftejä ja painealueita olikin sitten sen edestä. Myös virrat vaikuttivat sisällä enemmän. Jos veden likaisuutta ei oteta huomioon, on paikka mielestäni mahtava kisata. Eri rata-alueet ovat niin erilaiset, että menestyäkseen on osattava purjehtia erilaisissa olosuhteissa.

Rion jälkeen hengähdin 5 päivää kotona ja lähdin Santanderiin viikon leirille. Edellisellä Santanderin leirillä ei juuri ollut ollut kevyen tuulen päiviä, tällä kertaa saimme kokea onneksi myös niitä.

MM-kisoihin Santanderiin lähdin hyvissä ajoin kotona vietetyn viikon jälkeen. Ennen kisaa saimme sekä kevyttä, että reippaampaa tuulta mereltä. Fiilis ennen kisaa oli hyvä ja odotin innolla kauden pääkilpailuita.

MM-kilpailut eivät olleet tämän kauden helpoimmat kisat. Olosuhteet olivat haastavat sekä purjehtijoille, että järjestäjille. Ensimmäisinä päivinä oli kevyt merituuli ja viimeisinä päivinä kova maatuuli. Kisoja näin parin viikon päästä miettiessä mieleen tulee, etenkin pitkät odotukset merellä. Se kuuluu kuitenkin välillä purjehduskisojen luonteeseen ja on kaikille sama. En myöskään ole ollut ennen kilpailuissa, jossa ensimmäisenä päivänä ennen kuin yhtään lähtöä on ajettu, vaihdetaan ryhmiä merellä sen takia, että ryhmät oli jollain tavalla onnistuttu jakamaan väärin. Tämä kuitenkin lähinnä huvitti.

Tuloksena MM-kilpailuista, niin kuin myös Riosta, oli neljäs sija, mihin olen tyytyväinen. Hieman jäi tietysti hampaankoloon seuraaviksi vuosiksi. Tärkeintä on kuitenkin nyt ottaa kaikki opit mukaan ensi kaudelle 🙂. Jokaisessa lähdössä oli tilanteita, mistä oppia.

-Tuula

Kuvat Rachel &Richard/ Ocean Images /SPV

Kuva Santander pienennetty

Santander 2 pienennetty

%d